U najveselijem dijelu godine, iščekivanju najljepšega kršćanskog blagdana, Božića, i u našoj OŠ Vladimira Nazora iz Budinščine sve je bilo u tome ozračju. Jedan je od kutaka u holu i etnokutak koji su Čuvari baštine, uz pomoć i suradnju članica udruge Gotali uredili u tradicijskom duhu.

Drugu godinu zaredom mali Čuvari baštine i članice udruge Gotali imali su zajedničku radionicu pod nazivom „Božić vu Zagorju kak negda”. Cilj je radionice očuvanje božićnih običaja i tradicije kraja od zaborava (kićenje jelke, izrađivanje ukrasa od krep-papira, uređivanje kuće i stola).

Prošle su godine Čuvari baštine od članica udruge naučili raditi kinč – ukrase za jelku od krep-papira. Ove su godine također okitili jelku s tim tradicijskim nakitom, no ispod jelke postavili su jaslice izrađene od prirodnog materijala.

Verica Koledić bavi se izradom jaslica i ima nekoliko primjeraka koje svake godine izloži u dvorištu svoje kuće ili u kući. S djecom je postavila jaslice u našem etnokutku i one će krasiti hol škole ovo predblagdansko vrijeme. Uz okićenu jelku i jaslice, djeca su s Vericom i Nikolinom uredili stol na tradicijski način. Posijali su pšenicu, postavili jabuke, sjemenke i žitarice, kolače, cvijeće i dr.

Ovako uređen etnokutak primjer je kako se Božić slavio nekad u Zagorju. Hvala Gotalima i Čuvarima baštine što se trude narodne običaje sačuvati od zaborava.

Jagoda Šmit