U OŠ „Vukomerec” predstavljanja slikovnica, mjuzikli te razne predstave već su postale tradicija. To je kontinuirana aktivnost timskog rada koja se svake godine nadopunjuje, usavršava te nastaju prava školska umjetnička djela. U školi smo dosad imali priliku vidjeti predstavljanje slikovnice Školski dani Žirke Nemirke (2014.), mjuzikl Vukomerečka čarolija (2016.), predstavljanje slikovnice Zaljubljena Žirka Nemirka (2018.), božićnu predstavu Orašar (2019.) te Školski glazbeni festival (2022.)

Sinergija knjižnice i glazbene kulture

Svaki školski knjižničar potvrdit će da se kulturna i javna djelatnost škole teško može ostvariti bez timskog rada te suradnje s učiteljima i drugim djelatnicima škole. 

Tako su u našoj školi knjižničarka Ljiljana Radovečki i učiteljica Glazbene kulture Lana Zlatar Pravica prepoznale ljepotu mjuzikla kao dramsko-glazbenog izričaja te okupile oko sebe izvrsne male i velike kreativce. Za školsku godinu 2022./2023. Lana Zlatar Pravica predložila je predstavu mjuzikla Kralj lavova.

Nakon niza uspješnih školskih događaja, uz već uigrani školski tim, lako se rodila ideja za još jednim mjuziklom – najzahtjevnijim do sada. Mjuzikl je trebao zadovoljiti nekoliko kriterija: trebao je biti zabavan (za gledatelje i izvođače pri uvježbavanju), tematski razumljiv našim učenicima, dovoljno izazovan, ali ne prezahtjevan za izvođenje. Privukla nas je pozitivna i duhovita energija mjuzikla te nezaboravne i poznate melodije.

Film Kralj lavova (1994.) osvojio svijet, a mjuzikl se počeo izvoditi na pozornicama 1997. te je postao jedan od najizvođenijih mjuziklâ u svijetu. Omiljena je to priča djece i odraslih te dio svakog djetinjstva i odrastanja. Bila je to nova prilika za stvaranje pozitivnog ozračja u školi jer su pripreme složene i zahtjevne te traju tijekom cijele školske godine. Ova aktivnost bila je sastavnica Školskog kurikuluma kao Školski projekt.

Svrha je projekta bila upoznavanje učenika s nastajanjem mjuzikla, raznolikošću i posebnošću scenografije i kostimografije te važnosti libreta u scenskom prikazu. Glazba, pjesma, ples i gluma temelj su scenskog izraza te prilika za afirmaciju i prezentaciju umjetnički nadarenih učenika (glazbeno, dramsko, plesno, likovno, literarno). Nastojali smo da glazbene i scenske izvedbe budu raznolike, zanimljive, nezaboravne te da se u predstavu uključi što veći broj talentiranih učenika – malih umjetnika. Želja nam je bila mjuziklom probuditi ljubav prema scenskoj umjetnosti i u našim mladim naraštajima pronaći kritičnu i samosvjesnu publiku. 

Priča o pravdi i dobroti

Mjuzikl Kralj lavova u našoj školi započeo je svoj put u rujnu 2022. kada je knjižničarka Ljiljana Radovečki napisala tekst te profesorica Lana Zlatar Pravica pripremila, obradila i prilagodila glazbu. Nakon održane audicije u veljači, glumci su marljivo vježbali svoje uloge, školski zbor lijepe, poznate melodije iz svima dragog crtića. Kakav bi to mjuzikl bio bez plesačica? Za umjetnički ples i pokrete pobrinula se učiteljica Anja Šutalo te vješto povezala plesnu koreografiju učenica 4. i 6. razreda. Bilo je pravo umijeće organizirati scene u kojima ima raznih izvođača te ujediniti sve u lijepu priču o pravdi i dobroti. Spretne voditeljice mjuzikla uspjele su izvući iz svakoga malog glumca i pjevača njegov najbolji dio. Razglas i vizualni efekti također su pridonijeli lijepom doživljaju, a za njih je bio zadužen vjeroučitelj Zdravko Mikac. Njemu je pripomogao profesionalac u ovom poslu Darko Fiolić.

Naslovnu ulogu glumca i pjevača dobio je Domagoj Gajšak, ali ništa manje nisu važni i talentirani ostali učenici – glumci: Iskra Vignjević u ulozi Nale, Adrian Mikac u ulozi zločestog Skara te Klara Cvitkušić koja je glumila mudrog majmuna Vrača. Velikog i hrabrog lava Mufasu predstavio je Mark Pavlić, brižnu mamu lavicu glumila je Marija Volarević, a zločeste hijene su uvjerljivo odglumili David Relata, Ensar Sejkić, Leonardo Topalović i Kiara Zubak. Simpatični Timon i Pumba bili su također dobro uvježbani, a glumile su ih Maja Krištofor i Lorena Marijanović. Scenom je lepršala i ptica Zazu, Lorna Zubak koja je glumila i svirala violinu, a glasom oduševila učenica Zoja Semijalac. U pripremi su sudjelovali ulažući trud mnogi učenici i djelatnici škole. Profesorice Tanja Haber, Valentina Ćukušić i vrijedna asistentica Antonija Glasnović oslikale su s učenicima zid višenamjenske dvorane za pozadinu, šivali su se kostimi, bojila lica glumaca, uređivali se panoi i prostorije škole. Širila se pozitivna atmosfera među onima koji sudjeluju, a i onima koji su jedva čekali vidjeti premijeru.

Začarani krug života

Konačno, 26. svibnja 2023. na Dan škole, u 19 sati, započela je priča o malom Simbi i krugu života u koji smo svi upleteni. Čarolija je bila posvuda. Prvi taktovi pjesme Tajna života najavili su daleki afrički svijet djetinjstva gdje, u mislima, svi katkad odlutamo. Svjetla su osvijetlila čudesne baobabe, savana dominirala scenom, a majmun Vrač započeo je priču o dobroti i pravdi, o ljubavi, prijateljstvu i zajedništvu. Priča je krenula, a nezaboravna melodija Hakuna Matata svojim šaljivim ritmom sve na je pokrenula. Izvrsna gluma, zvukovi, efekti i boje donijeli su čuđenje te oduševljenje svuda oko nas! Ponosni, sretni, ispunjeni sinergijom učenika i učitelja, povezali smo se baš u tom začaranom krugu života i stvorili dan za pamćenje.

Naš mjuzikl Kralj lavova možete pogledati na Virtualnoj knjižnici OŠ „Vukomerec”, a izvest ćemo ga 7. listopada 2023. u dvorani Kulturnog centra Peščenica te na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva, koji će se održati u travnju u Muzeju suvremene umjetnosti.