U Osnovnoj školi Starigrad božićne čarolije ima napretek, nekad je tiha, a nekad bučna i puna smijeha. Najbolje se to vidjelo 16. prosinca, kada su učenici i učitelji pokazali svoje veliko srce organizirajući deveti po redu Humanitarni božićni sajam. Svi znamo da dobrote i ljubavi ‒ što se više dijele – više ima, tako da ove godine ostvarene prihode usmjeravamo na dva cilja – liječenje naše mlade sumještanke i drage bivše učenice Petre Adžić te za Marijine obroke. 

Petra Adžić šesnaestogodišnja je djevojka koja je prošle godine doživjela jedan oblik moždanog udara. Kako bi se što bolje i što prije oporavila, potrebne su joj brojne i skupe rehabilitacije u kojima će i naša Škola pomoći, makar jednim malim dijelom, jer želimo pokazati našoj Petri da je volimo i da na svoju školu i sumještane uvijek može računati. Marijini obroci humanitarna su organizacija kojoj je svrha osigurati prehranu u školama najsiromašnijih dijelova svijeta. Vjeroučiteljica Osnovne škole Starigrad od početka godine educira učenike o tome te će prihod s njezina štanda biti usmjeren u taj plemenit cilj.

Učenici su na svojim izvannastavnim aktivnostima, u suradnji sa svojim učiteljima, učiteljicama, stručnom službom, tetom kuharicom i roditeljima pekli kolače, izrađivali kalendare, privjeske za ključeve, kuglice za bor, anđele od gipsa i ostale sitnice koje uljepšaju svaki Božić. Učenički su se radovi prodavali po simboličnim cijenama kako bi svatko tko ima želju mogao sudjelovati u ovoj divnoj manifestaciji koja se održava već devetu godinu, a njezina čarolija nikad ne prestaje! 

Na Humanitarni su se sajam odazvali brojni sumještani koji su itekako svjesni da i najmanji doprinos nekome mnogo znači pa je sve ono što su učenici prodavali nestalo u trenu. Osim kupnjom, svi posjetitelji našeg Sajma mogli su se ugrijati toplim čajem i kavicom – može li tko reći da učenici nemaju poduzetničkog duha? Vrlo brzo svima su nam ruke bile pune kolača, ukrasa za bor, ušećerenih badema... Ali još više, svima su nam srca bila puna radosti i veselja. 

Osnovna škola Starigrad zahvaljuje svim roditeljima, bakama i djedovima koji su došli uljepšati naš veliki dan, družiti se s nama i gledati svoje najmlađe kako pjevaju, plešu i druže se, obavijeni zvonkim zvucima božićnih pjesama, smijeha i veselja.

Izradu kalendara, koje su napravili isključivo učenici u sklopu eTwinningova projekta Đir po mistu, sponzorirala je Turistička zajednica općine Starigrad. 

Andrijana Simičić