Nakon uspješnoga prošlogodišnjeg prvog Festivala, U Etnografskom muzeju u Zagrebu održan je od 9. do 11. studenoga drugi Festival posvećen kamišibaj kazalištu pod nazivom „Priče iz(van) okvira”. Ova tradicijska tehnika pričanja priča za djecu potječe iz Japana, a nastala je početkom prošloga stoljeća kada su se na ulicama Japana pojavili pripovjedači koji su biciklom putovali iz sela u selo i prodavali slatkiše, pa da bi pridobili djecu da kupe koji slatkiš, uz pomoć male drvene kutije pričvršćene na bicikl pričali bi priče i prikazivali slike koje su pratile radnju priče. Riječ je, dakle, o pripovijedanju koje spaja sliku i riječ. Naziv je nastao od riječi kami što znači papir i šibaj što znači gledalište ili kazalište, pa se naziva i kazalištem od papira i kazalištem iz kovčega.

I ove godine u Etnografskom muzeju pripremili su bili niz raznovrsnih događanja: edukaciju za odgojitelje i nastavnike, pričaonice i radionice za vrtićke i školske grupe te čak dvije revije pripovijedanja za građanstvo. Pričale su se japanske priče, ali i priče suvremenih hrvatskih autora i ilustratora te poznate svjetske književne uspješnice prilagođene za kamišibaj format.

Tako su posjetitelji već prvoga dana mogli pogledati znakovni kamišibaj, uz prijevod na hrvatski znakovni jezik, i sudjelovati na radionici znakovnog jezika za djecu osnovnih škola, u izvedbi Vere Pfaff, u prijevodu na hrvatski Iwe Dugač. Uz to bila je upriličena i edukacija za učitelje i pedagoge o korištenju kamišibaja u radu s djecom, a tema je bila „Kako samostalno izraditi kamišibaj priču”. 

Toga prvoga dana predstavljen je priručnik Kamišibaj početnica za upoznavanje s formatom kamišibaj kazališta, koji su predstavili autorica Iva Nemec, urednica Maša Rimac Jurinović i Vera Pfaff, voditeljica projekta Višejezični kamišibaj.

U petak, 10. studenog 2023. na programu je bila Ježeva kućica, svevremenska priča Branka Ćopića s ilustracijama Nikoline Manojlović Vračar, a izvele su je Vera Pfaff i Relja Dušek. Uz predstavu održana je i interdisciplinarna radionica o stvaranju kamišibaj priče za djecu osnovnih škola.

U petak smo imali prigodu pogledati izvedbu japanske kamišibaj priče Priče iz Zemlje izlazećeg sunca uz radionicu origamija za učenike osnovnih škola, u izvedbi Silvije Vrsalović, više kustosice pedagoginje u Etnografskom muzeju.

Zadnjega dana festivala, u subotu, 11. studenoga, na programu je bila Revija kamišibaj priča za djecu od tri godine naviše, u izvedbi Dolores Bujas, Relje Dušek, Tatjane Grabrijan (SLO), Brede Kočevar (SLO), Darka Kočevara (SLO), Ane Malnar, Ive Nemec, Vere Pfaff, Maje Trupčević i drugih, a takva je Revija kamišibaj priča bila upriličena i za djecu od deset godina i starije, u izvedbi Relje Dušek, Tatjane Grabrijan (SLO), Brede Kočevar (SLO), Darka Kočevara (SLO), Nikoline Manojlović Vračar, Matilde Marković, Blaženke Mavrić Vadlja, Srebrenke Peregrin, Vere Pfaff i drugih.