Dva časopisa – Bršljan i Smilje, pokrenuta prije 150 godina s plemenitom namjerom hrvatskih učitelja, male su sadnice u nizu prosvjetnih i kulturnih pothvata tih generacija pravih entuzijasta. Stoga vrijedi podsjećati na njih i njihovu ulogu nekoć, kao i na njihovu baštinu danas.” (Štefka Batinić)

U galeriji Hrvatskoga školskog muzeja „Školica za 5” otvorena je izložba „Bršljan i Smilje – krasno bilje: uz 150. obljetnicu dvaju hrvatskih dječjih časopisa” autorice dr. sc. Štefke Batinić. Ravnateljica Hrvatskoga školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne i naglasila važnost dječjih časopisa kako danas tako i kroz povijest. Dječji časopisi svojim sadržajem kombiniraju pouku i zabavu mimo standardnoga školskog programa te imaju važnu ulogu u poticanju talenata. Istaknula je kako misija škole nije samo obrazovanje već i odgoj, ona bi trebala poticati društvene, ali i estetske vrijednosti pa su dječji časopisi ona važna nadogradnja u tom procesu i danas, usprkos tehnologiji, jer je odgoj kompleksan fenomen. Autorica izložbe dr. sc. Štefka Batinić podsjetila je kako se dječji časopisi u Hrvatskoj javljaju i afirmiraju kao medij u 19. stoljeću te da pružaju zanimljiv istraživački potencijal za sve koji se bave istraživanjem povijesti djetinjstva. 

Izložba daje uvid u kontekst pokretanja i razvoja dvaju najpoznatijih dječjih časopisa u 19. stoljeću, njihova osnovna obilježja i koncepcije te otkriva urednike, autore i suradnike koji su ih stvarali. Izložba prikazuje doprinos ovih časopisa dječjoj književnost, govori o kontekstu njihova pokretanja, njihovoj ulozi s gledišta školskog i svakodnevnog života učenika nižih razreda osnovnih škola, ali i iznimnoj likovnoj i grafičkoj dimenziji koja je vrijedna i zajednička za oba časopisa u kojima su ilustratori bili i Menci Clement Crnčić, Andrija Maurović, Julije Meissner, Vilko Gliga Selan i drugi. 

Premda Bršljan i Smilje nisu naši prvi dječji časopisi, prvi časopis Bosiljak izlazi 1864. godine, ta dva časopisa ipak su znakovita po vremenu u kojem nastaju, sličnog su profila, naglašavaju važnost slikovne komponente, oba su funkcionirala na tržišnoj osnovi, zahvaljujući pretplatnicima, u vrijeme kada je nepismenost u nas bila i do osamdeset posto. Bršljan je, premda je bio kraćeg vijeka, bio naš prvi dječji časopis s ilustracijama u boji, dok je Smilje, naš najdugovječniji časopis, izlazilo čak 73 godine. 

Autorica Batinić na kraju je zahvalila svima koji su sudjelovali na stvaranju izložbe i katalogu koji izložbu prati. Stručni suradnik na izložbi dr. sc. Frano Dulibić, s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, zahvalio je na uspješnoj suradnji ravnateljici Zlomislić, autorici Batinić te dizajneru Damiru Gamulinu. Naglasio je kako upravo prateći razvoj ovih časopisa i pionire koji su ih stvarali, oni pokazuju koliko smo otišli naprijed. Časopisi su bili prozor u svijet i širili su učeničke interese u odnosu na školske programe. Istaknuo je kako unatoč tome što tiskani mediji gube utrku s elektroničkim medijima ipak možemo reći kako idemo naprijed te je u tom optimističnom ozračju otvorio izložbu. 

Dizajn izložbe potpisuje studio „Organizirano oblikovanje”. Izložbu su financijski poduprli Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ministarstvo kulture i medija te Školska knjiga. Izložba je otvorena u galeriji „Školica za 5” u Hebrangovoj 5 u Zagrebu do 9. prosinca 2023.

Bršljan je bio i ostao časopis 19. stoljeća. Smilje je svoje dugo 19. stoljeće živjelo do smrti svojega dugogodišnjeg urednika Tomislava Ivkanca 1912. godine. Novi će urednici biti otvoreniji za nove tendencije u dječjoj književnosti, koje korespondiraju i s novim reformskim pedagoškim strujanjima. (...)

Tridesetih godina 20. stoljeća učitelji prestaju biti glavni „proizvođači” zabave za djecu, sve je više zainteresiranih za sadržaje koji računaju na dječju publiku. Smilje se transformira u moderan dječji časopis, sadržajno je zanimljivije, vizualno atraktivnije, no još uvijek teško konkurira dječjim prilozima u dnevnim tiskovinama, a tu su i sve popularniji novi mediji kao što su film i strip.

Tijekom svoje više od sedam desetljeća duge povijesti Smilje je bilo u prvom redu časopis namijenjen učenicima nižih razreda osnovnih škola s literarnim i znanstveno-popularnim sadržajima koji su korespondirali s vremenom. (...)

Danas dva časopisa – Smib za učenike nižih i Modra lasta za učenike viših razreda osnovnih škola – jedini odolijevaju mijenama vremena. Prvi je pokrenut 1970. s utkanim imenima Smilja i Bosiljka u svojem imenu, a drugi, pokrenut 1954., obilježio je tinejdžerske godine mnogih generacija. Čini se važnim imati ih što duže i ne uskratiti sljedećim generacijama miris svježe otisnutog časopisa na školskoj klupi.

Dva časopisa – Bršljan i Smilje, pokrenuta prije 150 godina s plemenitom namjerom hrvatskih učitelja, male su sadnice u nizu prosvjetnih i kulturnih pothvata tih generacija pravih entuzijasta. Stoga vrijedi podsjećati na njih i njihovu ulogu nekoć, kao i na njihovu baštinu danas.