Novo polugodište u tekućoj školskoj godini razveselilo je Petrinju, odnosno tamošnju I. osnovnu školu koja je početkom prošlog tjedna ponovno otvorila svoja vrata učenicima i učiteljima. Škola je bila zatvorena malo više od tri godine zbog razornog potresa koji je pogodio Petrinju i sisačku okolicu 29. prosinca 2020. godine. Iz škole su poručili da je njihovih 349 učenika napokon sjelo u klupe novoizgrađene škole, poslije tri godine koje su proveli „u gostima” kod drugih škola u gradu i okolici, a nova zgrada učenicima omogućuje pohađanje nastave isključivo u jutarnjoj smjeni.

Učenike i nastavnike pozdravio i ravnatelj škole, Robert Groza, koji u društvu sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka i gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes nije krio svoje zadovoljstvo novom zgradom. Osim što je novoj školi poželio puno sreće i uspjeha, u obraćanju nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima također je zahvalio na strpljenju. Župan Celjak ustvrdio je da je riječ o radosnom danu za sve koji idu u I. osnovnu školu u Petrinji i za sve koji su sudjelovali u projektu obnove.

– Bilo je određenih izazova, ali zajedničkom suradnjom i voljom svih dionika, radovi su privedeni kraju. Na području Petrinje do sada je obnovljeno šest škola, a tri su novoizgrađene. Za tri mjeseca očekuje se i završetak radova na novoj Srednjoj školi Petrinja. Obnavljaju se i dosadašnji objekti u Gundulićevoj. Tako će u nekadašnjoj zgradi I. osnovne škole Petrinja biti smještena knjižnica i glazbena škola, a u zgradi Srednje škole učenički dom i gimnazija ‒ poručio je Celjak najavljujući daljnje radove na obrazovnim institucijama.

Gradnja nove škole krenula je 2022. godine, a stara školska zgrada I. osnovne škole bila je najteže oštećena škola u petrinjskom potresu. Stoga su pri otvaranju nove zgrade iz Grada Petrinje ustvrdili da je upravo ova škola postala simbol obnove i opstojnosti života u Petrinji, nakon razornog potresa krajem 2020. godine. Nova zgrada ima 20 suvremeno opremljenih učionica te se prostire na 5500 četvornih metara. Nakon radova, učenicima je sada dostupna i sportska dvorana dimenzija 1500 četvornih metara i odgojno-sportski sadržaji na otvorenom.

Nova zgrada I. osnovne škole Petrinja ustvari je donacija Republike Mađarske, a sam projekt koji je dovršen suradnjom Vlade Hrvatske i Mađarske vrijedan je više od 22 milijuna eura. Dok je Sisačko-moslavačka županija osigurala lokaciju za novu školu u Srnakovoj, kao i opremu za školu, stručni nadzor i voditelja građenja, projekt ovog osvježenja za petrinjsko obrazovanje vodila je Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

Na otvorenju nove škole, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes u svome je obraćanju zahvalila svima koji su privremeno primili učenike i djelatnike iz razorene škole. Iako je ustvrdila da to nikome nije bilo lako, zaključila je da je to također iskustvo više.

– Sada su napokon naša djeca i osoblje u svojoj novoj školi, u višefunkcionalnoj zgradi i sigurna sam da će ovdje uživati i da će je čuvati za buduće generacije. Htjela bih samo naglasiti, pogotovo zbog onih koji nisu vjerovali u početak nastave u drugom polugodištu u novoj školi, kako je ovaj projekt priveden kraju, zahvaljujući najprije Mađarima, a onda i kvalitetnoj i dobroj suradnji mađarske i hrvatske Vlade, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje koji je također dao svoj obol. Uvijek ćemo biti na strani onih koji rade za dobrobit građana Petrinje ‒ zaključila je gradonačelnica.

Valja podsjetiti kako je obnova Petrinje nakon potresa izazvala nezadovoljstvo u javnosti jer u prvih godinu dana od potresa u kojemu je grad razrušen, a poginulo više osoba, gotovo da i nije bio vidljiv nikakav napredak. Potom su sitni pomaci krenuli, ali prošle se godine Županija pohvalila napretkom u radovima tijekom posjeta ministra graditeljstva i prostornog uređenja Branka Bačića sredinom rujna. Dok su u to vrijeme radovi na I. osnovnoj školi još bili u tijeku, iz Županije su se tada pohvalili sa šest obnovljenih škola i dvije izgrađene na području Petrinje.

Naime, do rujna su bile obnovljene petrinjske osnovne škole Mate Lovraka, Dragutina Tadijanovića i Jabukovac te područne škole Češko Selo, Hrastovica i Mošćenica, dok su novoizgrađene bile OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori i područna škola u Nebojanu. Župan Celjak tom se prilikom pohvalio i porastom broja novih učenika.

– Na području grada Petrinje ove školske godine u odnosu na prethodnu imamo čak 45 posto više upisanih prvašića, dok na području županije imamo čak 116 učenika više upisanih u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednje škole imamo upisana 52 učenika više nego prošle godine ‒ naveo je Celjak.

Dakle, ipak se kreće. Po mišljenju mnogih presporo, a i predugo obnova traje, no valja se nadati bržem dovršetku sanacije svih školskih objekata te tako i osiguranju optimalnih uvjeta za školovanje djece i mladih.