„Krenuli smo 27. rujna, obilježavajući Svjetski dan turizma. Naši su učenici pod paskom vrhunskih majstora kuhara i mentora, Hrvoja Zirojevića, Nikše Bobana, Stipe Šušnjare, Tonija Bobana i cocktail majstora Jure Vojkovića, Splićanima predstavili ono što su naučili kroz školovanje. Degustirala se hrana, kokteli i uživalo se uz zabavni program Folklornog ansambla Jedinstvo i Plesnog studija Clique. Milenijskom fotografijom Šime Strikomana - logom projekta obojenim u zeleno, poslali smo u svijet razglednicu našeg grada kao grada koji prati trendove zelene i održive budućnosti turizma”, u cijelu priču uvodi nas Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe ovog hvalevrijednog projekta, koji prati turističke trendove, ali i detektira probleme koji su sastavnica uspješne grane u kojoj samo nižemo rekordne brojke.

Kako ostati u vrhu?

Kako ostati u koraku s nadolazećim trendovima koji oblikuju turizam? Jesmo li uopće konkurentni? Bila su to neka od pitanja dvije panel-diskusije organizirane u hotelu Amphora za Dan karijera, 3. listopada te Dan obrazovanja, 4. listopada. 

Nakon prezentacije o stipendijama koje za učenike strukovnih škola osigurava Ministarstvo turizma i sporta, a koje je predstavila Sanja Bareza, voditeljica službe za održivi razvoj i razvoj destinacije, uslijedio je okrugli stol uz sudjelovanje Antonia Kuzmanića, dogradonačelnika Splita, Ivane Vladović, direktorice TZ Splitsko-dalmatinske županije, Duje Vulasa iz TZ grada Splita, Joze Tomaša, direktora Županijske komore Split i Tonia Miloša, voditelja u Heritage hotelu Martinis Marchi na Šolti. Na panelu „Dan karijera”, kojeg je moderirala novinarka Sandra Barčot, istaknut je i gorući problem nedostatka kvalitetne obrazovne radne snage, no podatak kako su upisane sve kvote u srednjoj školi, gdje se provode i novi četverogodišnji programi obrazovanja, kao što je turistički tehničar destinacije - itekako raduje. Kao i povećanje broja poslodavaca koji žele da djeca tijekom školovanja budu kod njih na praksi. Stoga su, nakon panel-diskusije, organizirani susreti učenika srednjih strukovnih škola s mogućim budućim poslodavcima, predstavnicima čak četrdesetak tvrtki iz ugostiteljsko-turističkog sektora. 

Jesmo li konkurentni ili ne? 

Konkurentnost je bila glavna tema trećeg dana druženja u sklopu kojeg su obrazovne institucije budućim studentima prezentirale svoje programe za Dan obrazovanja. Bila je to tema i panela kojem je domaćin bilo Sveučilište u Splitu, a u ime kojeg je sve okupljene pozdravila Dora Vitez. Sudionici zanimljive rasprave bili su Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu, dr.sc. Toni Popović s Filozofskog fakulteta Split, doc. dr.sc. Ante Mandić s Ekonomskog fakulteta Split, Tihana Arapović iz Udruge Sunce i gošća iz Opatije, doc.dr.sc. Vanja Vitezić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Rezime cijele priče je kako moramo svi zajedno biti dio mozaika kojeg čini hrvatski turizam. Od proizvođača hrane, turističkih djelatnika, državnih i lokalnih vlasti, znanstvenika, obrazovnog sustava, zaštitara okoliša, ulagača u zelenu energiju... Svatko u svom sektoru, ali uz zajedničku suradnju jer samo tako možemo polučiti onaj sanjani održivi turizam 365 u top-destinaciji.

Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, a taj ključ nedavno se nalazio u rukama više od 40 renomiranih poslodavaca, dvadesetak visoko obrazovnih institucija i na stotine učenika koji su dva dana pohodili hotel Amphoru gradeći temelje za zajedničku budućnosti u turizmu kroz projekt uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split. 

Ukupna vrijednost projekta je 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je unaprjeđenje ljudskih potencijala, a paralelno s njim provodi se i komplementarni projekt u sklopu kojeg se gradi nova zgrada škole.

„Sljedeće godine ispod Marjana dobit ćemo jednu velebnu zgradu, novu školu s hotelom i dva restorana. Bit će to mjesto za školovanje budućeg kadra koji će prenositi sve ono što Split i Dalmacija mogu ponuditi u turizmu i ugostiteljstvu. Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, a najbolja radna snaga je dobro školovana i prije svega domaća radna snaga. Veliki napor kroz protekle tri godine uložili smo u organizaciju brojnih aktivnosti čiji je cilj kroz promociju zanimanja osvijestiti osnovnoškolcima važnost turizma kao pokretača hrvatskog gospodarstva i njihovog doprinosa na putu prema održivom razvoju kako naše županije, tako i cijele Republike Hrvatske”, ističe Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split koja nudi atraktivna zanimanja današnjice u školi iz budućnosti.