PONEDJELJAK, 4. rujna 

Umjesto uobičajenog prisustva i govora političara pred školama uz nezaobilazno nadmetanje u brojkama „tko je više svojim školama dao”, za prvi dan nove školske godine ipak izdvajamo humanitarni događaj: stotinjak bračkih ugostitelja u akciji „I euro jedan djeci je vrijedan” prikupljena je gotovo 31 tisuća eura za više od 90 djece s teškoćama u razvoju. Za hvalevrijedan događaj zaslužni su organizatori iz udruge „Brački poljupci” koji su akciju organizirali 11. puta, a ovogodišnjim donacijama oboren je rekord.  

UTORAK, 5. rujna 

Iz intervjua ministra Radovana Fuchsa za Media servis izdvajamo: „Svake godine bilježimo pad broja upisa u prve razrede, pad broja učenika u srednjim školama i konačno pad broja studenata koji upisuju fakultete. Oko 14 tisuća upisnih mjesta ove godine ostaje prazno. Prema tome, kapaciteti su ogromni, sveučilišta i dalje izvode programe kako su ih izvodili i time će se trebati nešto ozbiljnije pozabaviti. Mi imamo niz veleučilišta koja ove godine teško da će upisati 10 studenata i to je kritična situacija”.

SRIJEDA, 6. rujna 

Centar za kulturu i informacije Maksimir i ove godine organizira Maksirock School Fest - natjecanje školskih bendova. Na natjecanje se mogu prijaviti svi školski bendovi s područja grada Zagreba. Njihove će nastupe 3. studenog u Švarcovoj 18 ocjenjivati stručni žiri sastavljen od poznatih glazbenika, a najbolji bend osvaja i vrijednu nagradu, najavljuju iz CKIM-a.

ČETVRTAK, 7. rujna 

Završena je dogradnja Osnovne škole Ante Kovačić u Španskom odnosno radovi koji su započeli u siječnju prošle godine. Ukupna vrijednost investicije, financirane iz proračuna Grada Zagreba, veća je od 5 milijuna eura. Škola je dobila novu dvodijelnu sportsku dvoranu, popratne sadržaje, svlačionice, vanjske terene te četiri nove učionice. Ukupno je dobiveno 2000 kvadrata. Ipak, dosad trosmjenska škola i dalje neće raditi u jednoj smjeni, već dvije. 

PETAK, 8. rujna 

Tim od šest učenika iz Hrvatske osvojio je srebrnu medalju na 11. Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca održanoj u Kazahstanu. Riječ je o učenicima iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, Gimnazije Karlovac, zagrebačke V. gimnazije i XV. gimnazije te III. gimnazije Split.

• U Varaždinu je preminuo ugledni hrvatski logoped Darko Novosel, od kojeg se opraštaju kolege i studenti sa zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta riječima kako je profesor Novosel dao nemjerljiv doprinos razvoju logopedije osmislivši potpuno novi koncept dijagnostike i terapije mucanja. 

SUBOTA, 9. rujna 

Četvorici tinejdžera iz Slavonije sudsko vijeće Općinskog suda u Slavoniji izreklo je pridržaj izricanje kazne maloljetničkog zatvora nakon što su pretukli i pokrali 15-godišnjaka. To znači da im se naknadno može izreći maloljetnički zatvor ako u vremenu od tri godine počine novo kazneno djelo. Naime, dvojica 15-godišnjaka, jedan 16-godišnjak i mladić koji je netom navršio 18 godina, zadali su 2021. vršnjaku više hematoma po glavi i polomili mu dva prsta ruke, te mu ukrali 20 kuna.

NEDJELJA, 10. rujna 

Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2023. - Central European Conference on Information and Intelligent Systems s temom 'Digital Human' održat će se u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku od 20. do 22. rujna, najavljuju sa zagrebačkog Fakulteta organizacije i informatike. Na konferenciju stižu znanstvenici i istraživači Lode Lauwaert i Damir Bogdan, čija su predavanja uključena u široko područje tema povezanih s interakcijom ljudskih bića u digitalnom okruženju. Rezultate svojih istraživanja predstavit će i brojni sudionici iz Europe i SAD-a.

PONEDJELJAK, 11. rujna 

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Novom Vinodolskom započela sedma Konferencija za ravnatelje strukovnih škola koja se održava u okviru ESF-ova projekta Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a razgovaralo se o promjenama u sektorskim i strukovnim kurikulumima koji bi trebali zamijeniti nastavne planove i programe koji datiraju iz 1997. godine, a neki su čak i stariji. Na konferenciji s okupilo oko 270 sudionika.

UTORAK, 12. rujna 

Ovogodišnje natjecanje EuroSkills održano je u Gdańsku u Poljskoj, a na njemu je sudjelovalo 587 najtalentiranijih mladih stručnjaka iz 32 zemlje, među kojima i predstavnici Hrvatske, tim WorldSkills Croatia. U disciplini Fashion Design and Technology naše su natjecateljice Tena Risek i Mateja Raljević osvojile brončanu medalju u konkurenciji 11 timova. Bivša učenica Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Marijana Đuka osvojila je medalju izvrsnosti u disciplini Hotel Reception uz mentorstvo Amele Obad.

SRIJEDA, 13. rujna 

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu pokrenulo je natječaj za dodjelu nagrade „Medijski Sokrat” kako bi odalo priznanje odgojno-obrazovnim djelatnicima koji posebno osmišljenim edukativnim programima i aktivnostima u području medijske pismenosti nastoje utjecati na odgovoran odnos djece i mladih prema medijima. Prva dodjela ove nagrade prigodno će se održati na Svjetski dan učitelja 5. listopada. Prijave za dodjelu nagrade traju do 27. rujna. 

ČETVRTAK, 14. rujna 

Osnovna škola Milana Langa i ove godine poziva na humanitarnu akciju 'Knedlijada i likerijada' koja će se održati u subotu, 16. rujna. Prikupljeni novac od dobrovoljnih priloga poslužit će za nabavu novih knjiga u školskoj knjižnici. Knedlijada je postala prava gradska gastro manifestacija, a posebno veseli što na Knedlijadi s velikom ljubavlju sudjeluju i brojni djelatnici škole.

PETAK, 15. rujna 

Dosadašnja ravnateljica karlovačke Osnovne škole Grabrik udaljena je s dužnosti jer se protiv nje vodi kazneni postupak na Općinskom sudu u Karlovcu zbog nepoštivanja Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić izjavio je Hini da se suspenzijom ne pokušava prejudicirati optužujuća odluka suda, ali na ravnateljskoj dužnosti ne može ostati nijedna osoba protiv koje se vodi kazneni postupak.