I ove su godine učenici Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca bili sudionici zanimljivoga muzejsko-edukativnog projekta koji je realiziran 15. prosinca 2023. u Zagrebu. Autorica i voditeljica projekta je dr. sc. Ivana Rončević Elezović, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke slikarstva 19./20. stoljeća u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Cilj je ovoga dugogodišnjeg projekta proširiti interes i znanja gimnazijalaca na području umjetnosti i muzejskih djelatnosti te upoznavanje s kulturnom baštinom.

Autorica je ovogodišnji, 19. po redu cjelodnevni muzejsko-edukativni projekt, zbog obnove zgrade Muzeja palače Vranyczany-Dobrinović, osmislila u suradnji s još jednom važnom kulturno-umjetničkom institucijom – Galerijom Klovićevi dvori. 

Okupljeni učenici iz deset škola i različitih hrvatskih gradova s profesorima mentorima predstavili su jedni drugima svoje zadane i istražene teme iz moderne umjetnosti. Radne skupine činila su tri odnosno četiri učenika i jedan profesor. Učenici svake škole izložili su svoju temu kroz pripremljene vizualne materijale i brošure, kao i putem posebno osmišljenih kreativnih radionica. Upravo na takav način produbili su i osjetili čari proučavanja, izražavanja i konačnog stvaranja likovnim i umjetničkim sredstvima.

Ove je godine u fokusu bio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović, čiji su lik i djela učenici istražili kroz različite povijesno-umjetničke aspekte. Upravo u Galeriji Klovićevi dvori od studenog 2023. do ožujka 2024. priređena je velika retrospektivna izložba skulptura našeg umjetničkog velikana svjetskoga glasa Ivana Meštrovića. Stoga ne iznenađuje da upravo ovaj projekt stavlja u fokus istraživanje njegova lika i nadasve bogatoga stvaralačkog opusa.

Nakon višetjednog pripremanja i istraživanja, našu su školu predstavile učenice likovne grupe MAR Lana Vidaković (4. e), Dora Petričević (4. f), Ana Srpak (3. a) i Tina Rosandić (2. c).

Djevojke su na zanimljiv način predstavile javnosti manje poznat i vrlo jedinstven odnos Ivana i Ruže Meštrović, njegove prve supruge, također umjetnice koja je imala veliku ulogu u Meštrovićevu privatnom i profesionalnom životu.

U kreativnoj radionici pod vodstvom naših učenica u fokusu je bio Ružin portret, koji je Ivan Meštrović izradio 1915. u Londonu. Više od trideset gimnazijalaca okupilo se oko njezina kipa i nakon upoznavanja specifičnih obilježja likovnog originala izradili su vlastitu interpretaciju njezina lika u izabranim crtačkim tehnikama. Bilo je to je jedinstveno iskustvo stvaranja potaknuto neposrednim vizualnim doživljajem u muzejsko-galerijskom okružju.

Tijekom ovakvog oblika vizualnog, likovno-kritičkog promišljanja i kreativnog izražavanja, učenici su unaprijedili vlastite istraživačke sposobnosti, znanja i iskustva te uz nezaobilaznu pomoć mentora i stručnjaka, unutar muzejske institucije, sveobuhvatnije upoznali ukupnu važnost muzejsko-galerijskih prostora i njihovih djelatnosti. Bila je to iznimna prilika za sagledavanje opusa, lika i djela Ivana Meštrovića kroz retrospektivni prikaz njegova stvaralaštva te upoznavanje njegova značenja u kulturnom, povijesnom i umjetničkom kontekstu.