Glazbena škola u Novskoj po drugi je put organizirala terensku nastavu za svoje učenike pod nazivom Zimska glazbena škola, u Republici Austriji na malom skijalištu Klippitztörl. Uz pomoć Tomislava Galića, nastavnika tambure zaposlenog u školi, koji je ujedno i licencirani učitelj skijanja, učenici su imali poduku iz skijanja i sviranja instrumenta. Za razliku od prošle, ove je godine Zimska glazbena škola trajala sedam dana, što je tri dana dulje nego prethodne godine. Školu je pohađalo trinaestero učenika osnovne i srednje glazbene škole. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, ove su godine sudjelovali i učenici srednje škole, smjer klavir, koji su bili korepetitori, odnosno klavirska pratnja učenicima solistima koji sviraju tamburu. Samim je time Glazbena škola u Novskoj osigurala i digitalni pianino, što je bio jedan od izazova zbog prijevoza u kuću koja je smještena na 1600 metara nadmorske visine, i to ratrakom.

Sama koncepcija Škole ostala je slična kao i prošle godine. Učenici su tijekom dana učili tehnike skijanja prema Hrvatskoj školi skijanja. Prvi dan, odmah nakon dolaska na skijalište učenici su se upoznali sa skijaškom opremom, osnovnim stavovima i gibanjima, plužnim stavom i pluženjem te tehnikama penjanja, ustajanja i padanja. 

Da ne bi vrijeme provodili isključivo na skijalištu, svaki polaznik škole uz zimsku odjeću i skijašku opremu morao je ponijeti vlastiti instrument i note kako bi se i „glazbeni dio” škole mogao nesmetano održavati. Unaprijed su odabrane skladbe koje učenici nisu do kraja obradili na nastavi u školi nego su to morali napraviti na Zimskoj glazbenoj školi. Nakon povratka sa skijaške staze i zasluženog odmora, učenici su uz pomoć nastavnika individualno vježbali svoj instrument i zadanu skladbu. U poslijepodnevnim satima vježbali su na svojim instrumentima program koji su posljednju večer prezentirali organizirajući koncert koji je prenošen online uživo putem službene Facebook stranice Glazbene škole u Novskoj. 

Polaznici škole bili smješteni u drvenoj kući na skijaškoj stazi. S obzirom na to da nije bila organizirana prehrana, njihovi su roditelji unaprijed skuhali obroke za ručak dok su za doručak i večeru imali namaze i suhomesnate proizvode. Učenici su uz pomoć njihova mentora, sami pripremali obroke, pekli palačinke, kuhali griz, prali posuđe te se brinuli da kuća bude uredna. Sve se to odvijalo uz zajednički timski rad, pjesmu, smijeh i, naravno, dječje kolegijalno „benigno muljanje” nastavnika. 

Budući da se u današnje vrijeme događa jako puno vršnjačkog nasilja te se napokon intenzivno počelo raditi na mentalnom zdravlju djece, ovaj je projekt potaknut idejom da spajanjem glazbe i sporta te druženjem djece bez mobitela, računala i ostale tehnologije koja je zamijenila međusobno druženje, komunikaciju i socijalizaciju djece u društvu u kojem živimo potaknemo djecu da se međusobno druže, rade i surađuju.

Kao ravnateljica gledajući i slušajući svakodnevno probleme koje učenici imaju, smatram da je naša škola napravila vrlo kvalitetan i nadasve koristan projekt koji će našim učenicima dati još veću motivaciju za rad te ih potaknuti da se puno više druže, razgovaraju, budu jedni drugima podrška u lijepim i onim manje lijepim trenutcima. 

Posebna zahvala i priznanje na njegovu golemom trudu i velikoj odgovornosti koju je nesebično preuzeo na sebe ide profesoru Tomislavu Galiću, pogotovo stoga što je i lani vodio učenike na prvoj Zimskoj glazbenoj školi. 

Koncert i kratki video sa Zimske škole može se pogledati na Facebook stranici Glazbene škole Novska te se i tako može doživjeti barem djelić atmosfere koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.