U organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja i Veleposlanstva Republike Češke u Zagrebu u srijedu, 17. siječnja 2024. godine, dodijeljene su medalje i diplome autorima i mentorima nagrađenih radova na 51. Međunarodnoj izložbi učeničkoga likovnog stvaralaštva Lidice 2023. koja je održana u Češkoj. Svečana dodjela održana je u galeriji Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5” u Hebrangovoj u Zagrebu. Prisutne je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić i naglasila kako muzej više od trideset godina organizira prikupljanje radova te omogućava djeci i mladima Hrvatske sudjelovanje na jednoj od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu. Ravnateljica je čestitala nagrađenima učenicima, njihovim mentorima i institucijama iz kojih dolaze. Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija gospodin Milan Hovorka čestitao je djeci, učenicima i njihovim mentorima te roditeljima i zahvalio se Hrvatskom školskom muzeju koji sve ove godine organizira prikupljanje radova. Istakao je kako je tema 51. Međunarodne izložbe Lidice bila je ples koji simbolizira prijateljstvo te naglasio sjajne brojke natječaja gdje je iz Hrvatske pristiglo čak 392 likovna rada. Od odabranih 78 najboljih radova, koji su poslani u Češku, nagrađeno je ukupno 20 djece različite dobi iz različitih krajeva Republike Hrvatske. Njegova Ekselencija zahvalila je svakome pojedinačno na sudjelovanju, kako učenicima tako i njihovim mentorima, jer su tako odali počast djeci, žrtvama tragedije iz češkog sela Lidice koju su njemački nacisti ubili 1942. godine, a u čiji se znak sjećanja organizira ovaj vrijedni likovni natječaj. Veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija gospodin Milan Hovorka zaželio je svima prisutnima sve nabolje u novoj 2024. godini i podijelio medalje, diplome i priznanja nagrađenima. 

S obzirom na veliki broj sudionika iz cijeloga svijeta veliko je priznanje što su na 51. Međunarodnoj izložbi Lidice 2023. godine u Hrvatsku došle čak dvije medalje „Ruža Lidice” koje su otišle u Privatnu umjetničku gimnaziju s pravom javnosti u Zagrebu kao i jedna diploma dok su ostale diplome otišle učenicima iz Osnovne škole Bedekovčina, Bedekovčina zatim učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora iz Crikvenice, u Dječji vrtić Duga Resa, Duga Resa, zatim u Osnovnu školu Josip Kozarac iz Lipovljana, Dječji vrtić Čira-čara iz Varaždina te u Osnovnu škola Medvedgrad i OŠ Tituša Brezovačkog iz Zagreba. Hrvatski školski muzej čestita svim nagrađenima! 

Hrvatski školski muzej ovim putem poziva na suradnju i sudjelovanje sve odgojno-obrazovne ustanove Republike Hrvatske u likovnom natječaju i za 52. Međunarodnu izložbu dječje likovne umjetnosti Lidice 2024. na kojoj je tema karavana, a rok za slanje radova je 26. siječnja 2024.