: Projekcijom višestruko nagrađivanoga filma Stric redateljskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca u petak navečer te dodjelom nagrada zatvorena su ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac te u suorganizaciji novootvorenog Kina Edison.

Grand Prix festivala osvojio je igrani film Bestijarij (red. Paul Van der Stegen) iz Francuske, dok je ukrajinski film Nisam kao oni (red. Mika Nechyporenko) osvojio nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Najboljim filmovima 28. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma Prijateljstvo dvaju bića grupe autora pod vodstvom mentora Sandra Totha, iz Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, u kategoriji dokumentarnoga filma nagrađen je film Bez veze Video skupine Učeničkoga doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, najboljim igranim filmom proglašen je Slog mladoga redatelja Dražena Bošnjaka iz Splita, a istovremeno je i dobitnik nagrade publike, dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen Koji je tvoj način? u režiji Jakova Benčića, mladoga autora iz Zagreba. 

Najbolja ostvarenja 16. Four River Film Festivala su: u kategoriji animiranoga filma irski film Izdajničko srce (red. Max Hendrickson), nagradu za najbolji dokumentarni film osvojio je film Oyum (red. Aidai Askarova) iz Kirgistana, u kategoriji igranog filma nagrađen je ukrajinski film Nisam kao oni (red. Mika Nechyporenko), dok je u kategoriji slobodnog stila nagrađen film Lucid (red. Enis Prijić) iz Bosne i Hercegovine.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Hrvatske, Katra i Italije dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najboljeg glumca dobiva Dražen Bošnjak za ulogu Mirka u filmu Slog (red. Dražen Bošnjak, Hrvatska), najboljom glumicom proglašena je Julie Nicola za ulogu Julie u filmu Bestijarij (red. Paul Van der Stegen, Francuska), nagradu za najbolju režiju osvojio je film Izdajničko srce (red. Max Hendrickson, Irska), nagrada za najbolji scenarij također je pripala filmu Slog (Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split), dok je nagrada za najboljeg snimatelja dodijeljena filmu Nisam kao oni (red. Mika Nechyporenko, Ukrajina) i nagradu za najbolju montažu osvojio je film Ciklus sjemena (red. Francesca Antounette Rodriguez Reyes, Peru).

Posljednja službena večernja projekcija ovogodišnjih festivala bila je ona spomenutog filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Ovaj je dugometražni igrani prvijenac osvojio čak 13 nagrada među kojima je i glavna nagrada žirija na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u njemačkom Braunschweigu te je nagrađen na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima. 

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljeno je bilo čak 1447 filmova, od čega su u natjecateljski program uvrštena 63 naslova. Broj prijava potvrđuje važnost i kredibilitet ovih manifestacija među mladim filmašima diljem svijeta.

(Izvor: https://frff.com.hr/; fotografije Demjan Rožman i Antonela Zvonković)

Panel-rasprava o filmskoj pismenosti u školama 

U sklopu simpozija European Film Factoryja i Four River Film Festivala, a u okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala, u četvrtak, 14. rujna, održana je u novoobnovljenom Kinu Edison panel-rasprava o filmskoj pismenosti u školama, pod naslovom Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina. Svrha je panel rasprave bila identificirati ključne uloge i stanje filmske pismenosti u Europi te naglasiti važnost filmskog obrazovanja, pridonoseći razvoju publike diljem Europe.

U raspravi su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske: Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Martina Petrović, rukovoditeljica Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA te Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, kao i cijenjeni međunarodni panelisti koji su podijelili svoja iskustva i inicijative vezane uz filmsko obrazovanje: Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous i dopredsjednica organizacije Collectif 50/50; Mikk Granström (Estonija), direktor Tallinn Black Nights Film Festivala i direktor programa Dječjeg festivala Just Film i Marion Czarny (Francuska) iz FIPADOC Campusa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Panel je moderirao filmski kritičar, novinar i profesor doc. dr. sc. Boško Picula.

Zaključeno je kako zemlje Europske unije imaju vrlo slične probleme u uvođenju filmske edukacije u sustav obrazovanja te da ovakvi konstruktivni susreti i dijalozi među stručnjacima trebaju biti češći. Naravno, svi su govornici istaknuli važnost nastavnika entuzijasta koji unatoč svim zaprekama u svoj nastavni proces uspješno uključuju nastavu filmske umjetnosti.