U 2024. godini finska će vlada uložiti 50 milijuna eura u osnovno obrazovanje, a taj bi proračun do 2027. godine trebao porasti na 200 milijuna eura. Istodobno, povećat će se minimalan broj nastavnih sati u školskoj godini za dva do tri sata tjedno, ali bez proširenja nastavnog plana i programa. Cilj je povećati broj sati za učenje čitanja, pisanja i računanja. Dodatno će se definirati i minimalna razina znanja potrebna za prelazak iz jednog razreda u drugi.

Finska vlada također želi uspostaviti jedinstveni model za sprječavanje nasilja u školama. Prema novome modelu, predviđeno je podnošenje kaznene prijave ako dijete mlađe od 15 godina počini nezakonitu radnju u školi. Potom će se organizirati razgovor u kojem će sudjelovati počinitelj i žrtva, njihovi skrbnici, policija i pravni zastupnici. Također se navodi da će se pojačati pravna zaštita učenika žrtava nasilja.

U finskim školama trenutačno je moguće ograničiti uporabu telefona ako se uređaj smatra „ometajućim” čimbenikom. Međutim, vlada želi da učitelji dobiju veće ovlasti kad je riječ o zabrani upotrebe telefona tijekom nastave.

Finski obrazovni sustav smatra se jednim od najboljih na svijetu, a učenici te zemlje često su na prvome mjestu u PISA istraživanju.

Prema Euronews