Predstavljajući novi udžbenik namijenjen 11. razredu, 17-godišnjacima, ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov rekao je da je svrha materijala „prenijeti ciljeve ukrajinskoga napada djeci školske dobi”. Knjiga obuhvaća razdoblje od 1945. godine do 21. stoljeća, a napisana je za nešto manje od pet mjeseci. „Nakon završetka specijalne vojne operacije, nakon naše pobjede, ovaj ćemo udžbenik i dopuniti”, dodao je Kravcov.

Novi udžbenik također navodi da je „glavni cilj Zapada destabilizirati situaciju unutar Rusije”, a Moskvu prikazuje kao žrtvu zapadne agresije koja se bori za svoje postojanje. Opisujući podrijetlo rata u Ukrajini, knjiga citira Putina, koji je opetovano tvrdio da je invazijom na Ukrajinu rat započeo kako bi se „okončale borbe koje je započeo Zapad”. Povijesni udžbenik također opisuje Ukrajinu kao „umjetnu državu”, ponavljajući Putinov esej o povijesnom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca, u kojem se navodi da je „Rusija opljačkana” kada je Ukrajina stekla neovisnost 1991. godine.

Predsjednikov pomoćnik Vladimir Medinski, koji je poznat po konzervativnom stajalištu i kojega su kritizirali neki povjesničari, pohvalio je brzu izvedbu, kazavši da u tako kratkom vremenu u Rusiji nikad nije nastao udžbenik te dodao da se u njemu zastupa „državno stajalište”.

Inače, nakon početka rata u Ukrajini, u ruske je škole uveden novi predmet „Razgovori o važnim stvarima”, koji je djeci trebao usaditi domoljublje. Tema je uključivala potrebu da učenici već s osam godina shvate da voljeti svoju zemlju znači biti spreman „nositi oružje u njezinu obranu u opasnim vremenima”.

Prema The Guardian