Otkako škola nosi ime poznate hrvatske književnice za djecu Ivane Brlić-Mažuranić, počinje i priča o školskom listu Hlapić. Školska godina 1992./1993. ostat će upamćena kao početak izdavanja školskog lista Hlapić. Knjižničarka i nastavnica hrvatskoga jezika Goranka Pavelić bila je prva urednica, a prof. Josip Strmečki likovni je urednik i autor logotipa. Od 1996. do 2023. godine odgovorna je urednica profesorica hrvatskoga jezika Renata Sudar

Teme i rubrike

Tijekom 30 godina pripremanja i tiskanja školskog lista Hlapić obrađene su različite teme, zabilježeni važni događaji za školu. Sadržaji su uvijek aktualni, zanimljivi, poučni, zabavni, ono što učenici vole pisati i čitati, što ih zanima i veseli. A vesele ih uspjesi! Ove godine posebno jer je Školsko sportsko društvo IBM u konkurenciji 800 škola proglašeno najboljim u Republici Hrvatskoj, vijest koja je dio teme broja Različitost je bogatstvo. Uvijek su teme dio obrazovnoga kurikuluma različitih predmeta – Hrvatski jezik, Priroda, Biologija, Fizika, Tjelesna i zdravstvena kultura... Budući da se svake godine provode školski projekti kojima se ostvaruju ciljevi kurikuluma međupredmetnih tema – Zdravlje, Poduzetništvo, Održivi razvoj, Građanski odgoj i obrazovanje, Hlapićeve rubrike prate sve događaje. Učenici su pisali o školskim preventivnim programima, biološkoj raznolikosti, jezičnoj i kulturnoj baštini Virovitice, djeci kao potrošačima, mladima, zavičajnoj kulturnoj baštini, medijskoj pismenosti, klimatskim promjenama, važnosti čitanja te koliko je različitost veliko bogatstvo. 

Mladi novinari istražuju, bilježe, fotografiraju i razgovaraju. Stvaraju novinarske izričaje – vijesti, izvješća, komentare, ankete, intervjue, prikaze, kritičke osvrte, reportaže i putopise. Osim novinarskog izraza učenici pišu literarne radove, crtaju ilustracije koje prate tekst, stvaraju stripove, umjetničke fotografije, skupljaju bisere i šale sa satova. 

Osim školskih aktivnosti sadržaji rubrika donose vijesti i o izvanškolskim aktivnostima učenika koji razvijaju svoje vještine i sposobnosti u glazbi, sportu, učenju stranih jezika, volontiranju, likovnoj umjetnosti i sl. 

Uredništvo Hlapića

U stvaranju školskoga lista Hlapić sudjeluju mnogobrojni učenici i učitelji, knjižničarke, ravnatelj, pedagoginja, psihologinja, roditelji učenika, bivši učenici škole – danas uspješni mladi ljudi, gosti (poznati Virovitičani), vanjski suradnici. Svake godine jedna je učenica glavna urednica. To je učenica koja se najviše ističe svojim radom u stvaranju školskog lista, piše tekstove, bilježi događaje i dogovora aktivnosti s drugim učenicima i odgovornom urednicom. Potiče druge učenike na suradnju i istraživačko novinarstvo. 

Ostvarena je suradnja i s drugim školama i redakcijama školskih listova ‒ s Preradovićem iz Pitomače, Malim Goranom iz Slavonskog Broda te Budilicom iz Vidovca. 

Školski list njeguje hrvatski književni jezik, širi znanja o novinarstvu, popularizira izvannastavne aktivnosti, razvija međusobnu suradnju i promiče rad škole. Hlapić je zrcalo školskog života. On je trajna dokumentacija škole, ono po čemu je škola prepoznatljiva. Dio je uspjeha škole tijekom 30 godina. Promocija je rada škole i doprinos u ostvarivanju ciljeva izvannastavnih aktivnosti, posebno njegovanje novinarskog stvaralaštva. On je medij za poučavanje, učenje i zabavu. Hlapić je prošlost, sadašnjost i budućnost OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice. 

Ovom školskom godinom Hlapić slavi dva velika jubileja – 30. rođendan i 20. put poziv na državni LiDraNo kao jedan od 15 najboljih školskih listova učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. 

Hlapić je ponos Brlića! Tradicija koju treba čuvati!