Izborom Željka Stipića za predsjednika Školskog sindikata Preporod završila je 10. redovna skupština koja je održana od 24. do 26. listopada u Lovranu. Od 305 povjerenica i povjerenika za novi se mandat dosadašnjem predsjedniku izjasnilo njih 298 ˗ to je glavna vijest sa trodnevnog sindikalnog skupa na čijem je prikazan video prilog „Od Splita do Lovrana” kojim su popraćene najvažnije aktivnosti Sindikata u proteklom mandatnom razdoblju. Sudionicima su se uvodno obratili Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel, počasni predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić i Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Pročitana su i pisma predsjednice Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi Jadranke Dimić i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa.

Pozdravljajući okupljene Mladen Novosel je naglasio da „ne možemo biti zadovoljni i ne možemo se miriti s činjenicom da smo zadnja zemlja na razini eurozone po minimalnoj prosječnoj plaći bez obzira na to koliko su te plaće rasle zadnjih šest godina u mandatu ove Vlade”.

˗ Znamo što se događa s tržištem rada, znamo da radnika u Hrvatskoj nedostaje u svim sektorima, a ako nas toliko malo ima onda naša vrijednost mora biti veća i cijena rada u Hrvatskoj mora biti veća. Nama u Hrvatsku ne dolazi gotovo nitko iz zemalja EU-a, čak više ni iz Rumunjske i Bugarske. Dolaze nam samo radnici iz trećih zemalja. Zašto? Zato što netko u Hrvatskoj još uvijek misli da se na niskoj cijeni rada može graditi produktivnost i veći standard. Ne može i ne smije. Hrvatska ne smije biti zemlja niske cijene rada, a to je zadaća sindikata, poručio je Novosel.

Pri kraju skupštinskog uvodnog dijela Gordana Kovač Bluha i Slaven Jurić pročitali su Deklaraciju o položaju odgoja i obrazovanja i statusu radnika koji rade u školama. Nakon provedenog izjašnjavanja, tekst Deklaracije jednoglasno je usvojen. U usvojenom dokumentu članovi Preporoda traže rast plaća od barem 50 posto u odnosu na postojeće. U protivnom, stoji i deklaraciji, dogodit će se da u sve boljim uvjetima rade sve slabiji stručnjaci i nestručnjaci. Prosvjetni djelatnici u toj su deklaraciji izrazili i zabrinutost zbog Zakona o plaćama istaknuvši da je neprihvatljivo ocjenjivanje rada učitelja i nastavnika od strane isključivo ravnatelja.

– Predloženo rješenje može dovesti do podjela među radnicima, jačanja ravnateljske samovolje i poticanja podaničkog umjesto kreativnog ozračja, stoji u dokumentu.

Izrazili su i opreznost u pogledu promjena u strukovnom obrazovanju, jer će se uvođenje modularne nastave odraziti na satnicu velikog broja nastavnika te su zatražili u slučaju pojave tehnoloških viškova osiguravanje otpremnina ˗ rečeno je između ostaloga.

U radnom dijelu Skupštine usvojene su statutarne promjene kojima je dosadašnji naziv organizacije Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod zamijenjen nazivom Školski sindikat Preporod, te je preciznije uređeno pitanje sankcioniranja ponašanja pojedinaca i članova koji se ne pridržavaju Statuta i opstruiraju rad.

Podnesena su i dva izvještaja. Prvo se Željko Stipić osvrnuo na najvažnije aktivnosti koje je sindikat provodio u mandatnom razdoblju, a o financijskom poslovanju sindikata izvijestila je predsjednica Nadzornog odbora Mladenka Bilobrk. Oba su izvještaja jednoglasno usvojena.

Na kraju prvog skupštinskog dana provedeno je izjašnjavanje povjerenica i povjerenika o prihvaćanju Dodatka III. Temeljnog kolektivnog ugovora. 265 sudionica i sudionika pristupilo je izjašnjavanju, 220 ili 83,02 posto je bilo protiv dok je za bilo 45 ili 16,98 posto. (R. I.)