Aktivnosti udruge povezane su s prevencijom i zaštitom emocionalnog i mentalnoga zdravlja svih dobnih skupina i obitelji, prevencijom neprihvatljiva ponašanja djece i mladih, stručnim usavršavanjem odgojno-obrazovnih i zdravstvenih radnika te savjetovanjem tijekom provedbe programa/projekata u lokalnoj zajednici. Članovi projektnih timova intenzivno rade na osnaživanju djece, mladih, obitelji i profesionalaca u različitim programima koji podržavaju osobni rast i razvoj uz jačanje zaštitnih mehanizama za suočavanje sa svakodnevnim teškoćama.

Korisnici programa/projekata KUMULUS-a su sudionici i partneri na projektima, zainteresirane predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, učenički domovi i druge ustanove, stručnjaci raznih profila zanimanja koji rade s djecom/mladima/učenicima, roditelji/skrbnici i lokalna zajednica. Proteklih osam godina udruga je provodila programe i projekte na temu Zaštita mentalnog zdravlja u zajednici, Zaštita mentalnog zdravlja djece i mladih/učenika, O zdravlju na drugačiji način, Rubikova kocka, To sam ja – to smo mi, Rubikon, Nove prilike da svladamo neprilike i druge. Nekoliko puta organizirali su stručna usavršavanja i javne tribine na temu Zaštita mentalnog zdravlja obitelji, a dio edukacija provode na poziv odgojno-obrazovnih ustanova. 

Projektni timovi pripremili su novi program „Putokaz” u području prevencije neprihvatljiva ponašanja djece i mladih, a u međuvremenu Agencija za elektroničke medije početkom je ožujka podržala projekt „Kako i zašto učiti o medijima” koji će se provoditi u suradnji s osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima iz različitih dijelova Hrvatske.

U sklopu projekta bit će provedeno više radionica namijenjenih učenicima, roditeljima/skrbnicima i nastavnom osoblju te su za svaku ciljnu skupinu pomno odabrane teme o medijima i kompetencijama medijske pismenosti. 

Budući da je cilj rada i aktivnosti Udruge povezan i s provedbom edukacije za profesionalce koji rade s učenicima, projektni tim stručnjaka novinara i publicista pripremio je najnoviji program pod nazivom NOVINARSTVO U ŠKOLI koji se sastoji od dva modula: Kako snimiti radijsku emisiju i Novinarska radionica. Neke od tema edukacije koja će započeti u travnju 2024. godine u Učeničkom domu Marija Jambrišak su uvod u novinarstvo, upoznavanje s osnovnim novinarskim vrstama organizacija rada školskih družina, redakcija školskog lista, opremanje tekstova, grafički izgled, koncepcija školskog lista, kako snimiti radijsku emisiju, montaža na računalu, slušanje i analiza snimljenih emisija. (R. I.)