Knjiga Vladimir Strugar učitelj, pedagog i znanstvenik zaustavljeni je trenutak, presjek, prikaz životnog puta i djela hrvatskog pedagoga Vladimira Strugara. Usuprot svijetu koji gleda, a ne čini ništa, knjiga nas vodi k misli kako mijenjati sebe i stalno se pitati: Što sam ja napravio danas da svijet postane bolji sutra. Smatramo da je svaki korak na dugome i uspješnome Strugarovu putu započinjao sličnom misli. Otud njegova snaga, otud životnost njegova djela. Otud i pohvala učitelju i pedagogu Vladimiru Strugaru.

Ova prebogata bibliografija prati i bilježi cjelokupan rad Vladimira Strugara u razdoblju od pune 43 godine (1973. – 2016.), od vremena kada radi kao učitelj hrvatskoga jezika, kasnije profesor pedagogije, sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik.

To se podjednako odnosi i na vrijeme u kojem je obavljao odgovorne društvene funkcije u prosvjeti i odgoju, a posebno na razdoblje od godine 2000. do kraja 2003. kada je obnašao dužnost ministra prosvjete i sporta u Vladi Republike Hrvatske. Brojni autori koji su do sada pisali o Strugarovom stručnom i znanstvenom radu, svrstavaju ga među vodeće hrvatske pedagoge. Treba posebno istaknuti da je on dosljedno zastupao načelo cjeloživotnog učenja. Nakon odlaska u mirovinu 2004. godine nastavio je objavljivati nove knjige, školske i sveučilišne udžbenike.