
U Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama održane su brojne aktivnosti vezane za projekt pod nazivom „Jedan tim – jedan cilj: održiv život – regionalno i sezonski umjesto globalno”. Projekt se realizira u sklopu DSD programa koji financirana Konferencija ministara kulture Savezne Republike Njemačke (KMK) za učenike u inozemstvu. U projektu su sudjelovali učenici i učitelji iz Varaždinskih Toplica, Vidovca i Svetog Ilije.
Projektne aktivnosti započele su okupljanjem i upoznavanjem svih sudionika, nakon čega su uslijedile aktivnosti vezane za temu održive potrošnje. Učenici su, igrajući se i gledajući videomaterijale, učili o važnosti održivosti, a podijeljeni su bili u dvije skupine koje su vodile učiteljice Marija Filipović, Mette Liebermann, Maja Majnarić i Jasmina Canjuga.
Nakon pauze uz zdravu užinu učenici su uspoređivali sezonske kalendare voća i povrća u Hrvatskoj i Njemačkoj te raspravljali o razlikama i sličnostima između dviju zemalja. Slijedila je priprema tradicionalnih jela – rimskog variva od ječma, rimske limunade i rimske pogače. Spremajući jela, učenici su primijenili naučeno o lokalnim i sezonskim namirnicama.
Poslijepodne je bilo rezervirano za šetnju do rimskih iskopina „Aquae Iasae”. Kustosica muzeja Spomenka Vlahović uz mnogo zanimljivih informacija napomenula je učenicima da su i Rimljani živjeli održivo. Učenici su također obišli plastenik OPG Karainc gdje su imali priliku iz prve ruke vidjeti kako se uzgaja povrće. Nakon povratka u školu zajedno su ručali, a potom su ugostili pčelarku Doroteju Topalović koja im je približila važnost pčela za održivu prehranu.
Aktivnosti su završile pisanjem savjeta za zdravu i održivu prehranu, zajedničkim fotografiranjem i zahvalom kuhinjskom timu.
Ovaj je projekt bio odlična prilika za razmjenu iskustava, praktično učenje i jačanje svijesti o važnosti održivog načina života. Učenici su pokazali veliko zanimanje i entuzijazam, a stečena znanja sigurno će primjenjivati i u svakodnevnom životu.