Osnovnoj školi Monte Zaro u Puli odobren je projekt „Čitajmo, stvarajmo i pokrenimo znanstvenike u STEAM razredima” za ovu školsku godinu. Projekt je odobren na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu rada s učenicima u dodatnoj nastavi. U školi djeluju grupe dodatne nastave iz svih predmeta i Čitateljski klub koji okuplja ljubitelje knjiga raznih sadržaja, od književnosti do STEAM knjiga. 

Kako bi učenike potaknuli na još aktivnije učenje željeli smo pokrenuti razredne STEAM knjižnice koje bi djelovale unutar svih dodatnih grupa u svojim razredima ‒ od hrvatskoga jezika, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture do likovne kulture. 

U svakom razredu postoje daroviti učenici iz STEAM područja, koji sudjeluju u radu dodatne nastave, na raznim natječajima i natjecanjima, ali i na izvannastavnim aktivnostima i školskoj zadruzi. Upravo smo s njima dodatno radili putem korelacijsko-integracijskog pristupa suradnje knjižnice i nastavnih predmeta iz jezično-umjetničkog, matematičkog, tehničkog, informatičkog, prirodoslovnog, društveno-humanističkog i umjetničkog područja. 

Učenici su izradili društvenu igru „Put oko sunca”, kamišibaje te su na taj način izrazili svoju nadarenost u svim ili nekim nastavnim područjima. U prvom dijelu projekta nabavili smo police za knjige, slikovnice STEAM tematike i tepihe za razredne knjižnice u razrednoj nastavi i za produženi boravak. 

U suradnji s Udrugom Birikina, učiteljima, stručnim suradnicima i gostujućim predavačima realizirali smo radionice izrade kamišibaj kazališta, društvene igre „Put oko sunca” za učenike od 1. do 8. razreda koji su uključeni u dodatnu nastavu iz svih nastavnih predmeta. Učenici su bili podijeljeni u dvije skupine: izrada kamišibaj kazališta (3. i 4. razredi), a predavačice su bile Izabela Aranza (Udruga Birikina) i Dušanka Đokanović te izrada društvene igre (od 5. do 8. razreda), za što je voditeljica bila Feodora Gubaš Štifanić. 

Prvi susret u knjižnici s kamišibajem učenici 3. i 4. razreda imali su zahvaljujući Izabeli Aranzi iz Udruge Birikina. Učenici su odslušali priču i na radionici izradili svoj prvi kamišibaj. U goste nam je stigla i knjižničarka Dušanka Đokanović iz OŠ dr. Mate Demarina, Medulin. Učenicima 3. i 4. razreda pripovijedala je narodnu priču „Košulja sretnog čovjeka”. 

Nakon tih aktivnosti uslijedio je nagradni natječaj izrade kamišibaja za učenike od 3. do 5. razreda. Učenici su se potrudili i izradili tri kamišibaja koje smo i nagradili knjigom po izboru. 

Svoje su kamišibaje izložili u hodniku škole, a učenice su pripovijedale svoje priče u razredima i na projektnom danu škole. Sudjelovale su Tena Halilović, Laura Banković, Lorena Marinović, Dea Belić i Roza Grgić. 

Osim same izrade kamišibaja, učenici od petog do osmog razreda izradili su društvenu igru „Put oko sunca”. Sudjelovali su učenici Laren Golub, Endy Letić, Dunja Virag, Doris Banković, Lukas Dabić, Andrej Stojković i Ivano Klunić s voditeljicom radionice Feodorom Gubaš Štifanić. Društvena igra nalazi se u knjižnici i učenici se rado igraju za vrijeme velikih odmora. 

Ciljevi projekta su identifikacija darovitih učenika i njihovo aktivnije uključivanje u dodatne aktivnosti; usvajanje znanja o izradi kamišibaj kazališta, edukativnih društvenih igara i digitalnih alata; veće uključivanje učenika u rad dodatnih grupa, natjecanja i natječaja iz STEAM područja te razvoj razrednih knjižnica i poticanje čitanja knjiga STEAM tematike.

Učenicima su se svidjele radionice u sklopu projekta te su pitali hoćemo li iduće godine nastaviti.