„Želim svima da se prepuste uživanju istraživanja svega onoga što su nam nakladnici, pisci i autori pripremili. S tim riječima zahvaljujem i Zagrebačkom velesajmu, gradu Zagrebu, svim parterima i s velikim zadovoljstvom i čašću proglašavam ovogodišnji Interliber otvorenim“, rekla je danas, 7. studenoga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, na početku 45. Međunarodnog sajma knjiga Interliber 2023, najveće književne manifestacije u Hrvatskoj na kojoj izlaže više od 300 izlagača iz 13 zemalja na Zagrebačkom velesajmu u 5., 6., 7. i 7a paviljonu. 

Interliber 2023 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, koji se također obratio sudionicima otvaranja Interlibera, nakon direktorice Zagrebačkog velesajma Renate Suša, i posebnog gosta na ovogodišnjem sajmu - svjetski poznatog pisca i indijskog diplomata Vikasa Swarupa, po čijem romanu Q&A je nastao poznati, višestruko nagrađivani film Milijunaš s ulice.

Nakon svečanosti otvaranja uzvanici su obišli paviljone s bogatom ponudom brojnih izdavača. Već od ranih jutarnjih sati prilazi prema Zagrebačkom velesajmu bili su ispunjeni brojnim posjetiteljima svih životnih dobi – od djece do umirovljenika, i svih naraštaja čitatelja kojima je knjiga i dalje atraktivni medij učenja, informiranja i razonode. 

Nakladnici će tijekom narednih dana predstaviti iznimno bogat program novih izdanja s najrazličitijih područja, dokazujući da je hrvatsko nakladništvo unatoč sveopćim tržišnim oscilacijama žilav sektor hrvatske ekonomije te da se zauzima za čitatelje i ljubitelje knjige.

Na dvije pozornice u paviljonima 6 i 7, održat će se više od 200 sati stručnog programa, brojni susreti s autorima, a u sklopu programa za djecu i mladež, pod nazivom "Sto posto pismeni", organiziraju se edukativne radionice kao što su Financijska pismenost, Mala radionica glagoljice, radionica medijske pismenosti djece i mladeži - UNICEF te radionice Grafiti Street art. 

Na Interliberu je prvi put zastupljen i program Rođeni za čitanje, kojeg je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, namijenjenog najmlađima, s ciljem da se na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi, uz aktivnu ulogu pedijatara i roditelja.

Svojim se izdanjima i autorima na Interliberu uz hrvatske izlagače predstavljaju i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Radno vrijeme Interlibera u utorak, srijedu, četvrtak i nedjelju bit će od 10 do 20 sati, a petak i subotu od 10 do 21 sat. Ulaz na Interliber je besplatan.

Opširnije pročitajte u novom broju Školskih novina.